A „Nagy Rajzolás 2012”

Iskolánk is csatlakozott egy nemzetközi kezdeményezéshez A Nagy Rajzoláshoz. Az apáczais rajzolás október 18-án (csütörtökön) a Magyar Festészet Napján 13.30 és 16.00 óra között került megrendezésre az iskola tetőtéri termeiben. 

 2002 óta hazánkban rendszeresen megünnepeljük a Magyar Festészet Napját, amelyet október 18-ára tűztek ki.
Azért erre a napra, mert ekkor ünnepeljük Szent Lukács névnapját, aki évszázadok óta a festők védőszentje. Ez a nap 2002 óta a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe!
A kezdeményezők arra kérik a szakma művelőit, művészettörténészeket, műkereskedőket, műgyűjtőket, társművészeket és mindenki mást, akinek kedves a festészet, támogassák kezdeményezésünket, és a maguk működési területén tegyenek annak érdekében, hogy ügyünk az egész társadalom közös ügye legyen.
Az Apáczai Szakközépiskola e napon a Nagy Rajzolással állt ezen ügy mellé. A programon a képzőművészet-média szakos 9. osztályos diákok voltak a segítők.
 
A 2012-es Nagy Rajzolást Paul Klee híres mondása inspirálta:
„Megsétáltatni egy vonalat” – ez a Paul Klee-től származó mondat máig a rajzolás legismertebb megfogalmazása. A „2012 vonalakban” program keretében fedeztük fel a vonal nagyszerűségét és erejét.
Az iskolában folyó Természet projekttel kapcsoltuk össze az idei Nagy Rajzolást.
Témánk: „A természet világa – az én világom avagy, hogy vagy Te a természettel?”
 
A résztvevőket arra kértük, hogy egy fehér korongon, egy körlapon – mely a világot szimbolizálja – rajzoljanak. Ezen a felületen jelenítették meg a rajzolók, hogy mit szeretnek, vagy éppen mit nem. Volt aki egy élményt, egy gondolatot rajzolt le.  Megtáncoltatták a vonalakat a természet és az én világában, volt akit absztrakt minták és motívumok vezettek volt, aki látványhűen örökítette meg a természetet.
A délután jó hangulatban, vidáman telt. Nem volt elrontott, vagy rosszul megközelített téma! A megszületett világok a tetőtérben láthatók.--A rendezvényről készült videofelvétel itt tekinthető meg--

 
Benke Éva 2012. 10.19.

admin at acsjszki.hu