Bajorországi szakmai gyakorlat, 2011 – immáron negyedszer!

   A deggendorfi Aloys-Fischer-Schule (Alsó-Bajorország, Német Szövetségi Köztársaság) és a dombóvári Apáczai Csere János Szakközépiskola között 5 éve fennálló testvériskolai kapcsolatnak, s az Európai Bizottság „Leonardo da Vinci” mobilitási programja keretében ismételten elnyert pályázatnak köszönhetően 2011. június 27. és július 15. között – 2006 óta immáron negyedszer - iskolánk újabb 10 diákja tehette próbára szakmai és nyelvi ismereteit a nyári, bajorországi szakmai gyakorlaton. A munkahelyek azok a deggendorfi és környékbeli cégek, hivatalok, hatóságok, iskolák voltak, melyek szívesen vállalták a magyar vendégtanulók felvételét, s egy részük (Járási Hivatal, Szakfőiskola) már a legelső projektben is szerepelt.
   A gyakorlatot megelőzően a testvériskolában, illetve a Városházán (Neues Rathaus) fogadásra voltunk hivatalosak, melynek során tanulóink közelebbről is megismerhették a bajor oktatási rendszert, leendő diáktársaikat, s a Duna-parti települést. Ezután következett a bemutatkozás az egyes munkahelyeken. A szakmai gyakorlat a korábbiakhoz hasonlóan zajlott: a megmérettetést bátran vállaló Apáczaisok partner intézményünk 11. évfolyamra járó, gazdasági szakirányon tanuló diákjaival párban vagy pedig teljesen egyedül végezték a munkaadóknál előforduló mindennapos feladatokat. Így például ügyfelek adatait dolgozták fel számítógépen (az adott munkahelytől függően ezek vásárlók, adózók, lakásigénylők, diákok, főiskolára jelentkezők, stb. lehettek), iratokat rendeztek, törvényeket, rendelkezéseket aktualizáltak, fénymásoltak, faxoltak, vizsga- ill. konferenciatermeket készítettek elő, miközben nemcsak szakmai, hanem nyelvtudásuk is jelentős mértékben gyarapodott.
   A munka mellett azért szabadidős programokra is lehetőség nyílt: az első munkahét végén a testvériskola vezetősége és tanári kara az intézmény aulájában grillpartit szervezett, ami a rossz idő ellenére is nagyon jó hangulatban telt. Július 2-án, szombaton a „három folyó városába”, Passauba kirándultunk, ahol egy óvárosi séta után Gizella bajor hercegnő sírjára (Niedernburg kolostor) kis virágcsokrot helyeztünk el, majd megtekintettük a három folyó (Duna, Inn, Ilz) találkozását. Július 9-én a legnagyobb és eredeti állapotában megmaradt középkori városmaggal büszkélkedő német településre, Regensburgba látogattunk el – szintén óvárosi barangolással és az 1135-1146 között épült, Dunán átívelő kőhíd megtekintésével egybekötve. Ezenkívül a lányoknak otthont adó, a közeli Metten községben lévő panzió, illetve a fiúkat elszállásoló deggendorfi Comenius Diákotthon kínált lehetőséget a kikapcsolódásra (labdarúgás, kondicionáló terem). A közel 3 hetes németországi tartózkodást a helyi Weißbräu vendéglőben tartott búcsúest zárta.
 
A gyakorlat elvégzéséről valamennyi résztvevő diákunk Europass Mobilitási Igazolványt kapott.
 
A szakmai gyakorlaton részt vett Apáczaisok, német társaik, illetve gyakorlóhelyeik az alábbiak voltak:
1. Bíró Nikolett, 12. AN – Anna Pilzweger, Anna Peter: Landratsamt Deggendorf (Járási Hivatal)
2. Gábor Szabolcs, 13. AN – Constanze Lehner: Streicher GmbH & Co KG Aa
3. Kiss László, 13. PÜSZ – Sebastian Rothkopf: Stadtbau GmbH (Városi Lakásszövetkezet)
4. Laczkó Lilla, 12. B – Julia Gröll: Staatliche Berufsschule I (1. sz. Ipari Szakiskola titkársága)
5. Ladányi Zsuzsanna, 14. PÜSZ – Julius Bayer: Einhell Germany AG, Landau/Isar
6. Magyarosi Gergely, 13. AN - Anna Pilzweger, Anna Peter: Landratsamt Deggendorf (Járási Hivatal)
7. Niederkirchner Györgyi, 14. PÜSZ – Benedikt Seipelt, Franz Klingl: Finanzamt Deggendorf (Adóhivatal)
8. Szekeres Lívia, 13. AN – Sandra-Mihaela Schuster, Stefanie Sommersperger: Akademisches Auslandsamt an der Hochschule Deggendorf (Szakfőiskola nemzetközi diákokkal foglalkozó tanulmányi hivatala)
9. Takács Judit, 12. B – Sabine Peter: Stadtverwaltung Deggendorf (Deggendorf Város Önkormányzata)
10. Váradi Nóra, 13. AN – Larissa Nowak, Lisa Kauschinger: Staatliche Wirtschaftsschule (Gazdasági Szakiskola titkársága)
 
Külön köszönet a gyakorlat sikeres megvalósításáért:
 
Doris Luttner, OStDin: igazgató, Aloys-Fischer-Schule Deggendorf
Klaus Fleder, StD: igazgatóhelyettes, Aloys-Fischer-Schule Deggendorf
Hans-Jörg Gerneth, StD: gyakorlati oktatásvezető, Aloys-Fischer-Schule Deggendorf
Bernhard Oertel, StR: nemzetközi kapcsolatok felelőse, Aloys-Fischer-Schule Deggendorf
Gisela Renner-Lehner, OStRin: Aloys-Fischer-Schule Deggendorf
Barbara Stoiber: szállásadó
Peter Scharnagl, OStR: igazgató, Comenius Diákotthon, Deggendorf
Christa Höfelsauer: tulajdonos, „Haus Christa” magánpanzió, Metten
Dékány Imre: minőségbiztosítási és javítási osztályvezető, Einhell Germany AG, Landau/Isar
Zilizi Rozália: projektmenedzser
Takács Balázs, Noé Zoltán: sofőrök
 
2011-07-21
Kurdi Mihály
kísérő tanár 2006, 2008, 2010, 2011       
 
admin at acsjszki.hu