Befejeződtek a könyvtári bővítések

Iskolánk 5,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert 2013-ban a Széchenyi terv keretein belül, Könyvtári szolgáltatások összehangolt fejlesztése címmel kiírt pályázaton. A projekt az Európiai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

TIOP-1.2.3-11/1-2012-0278 pályázat
A pályázat címe: Könyvtár mindenkinek
Megvalósításának időtartama: 2013-09.01-2015.03.01
Helyszíne: Apáczai Csere János Szakközépiskola és Kollégium
 7200 Dombóvár, Arany János tér 21.

A TIOP-1.2.3-11/1-2012-0278 számú pályázat keretében először is 2013. őszén megújult az iskolai könyvtár elavult világítása, amely azóta is biztosítja a kellemes, komfortos környezetet. Sikerült beszereznünk egy laptopot, amely a látásukban akadályozott tanulók számára felolvasó és képernyőnagyító szoftverrel teszi lehetővé a használatot. Ezt a segítségnyújtást szolgálják a pályázati forrásból vásárolt speciális nagyítók is. A könyvtári munkát korszerűsítettük egy asztali számítógéppel, egy multifunkciós nyomtatóval és egy monitorral. Az online könyvkölcsönzés kezdeti lépéseként az olvasó emailben veheti fel a kapcsolatot a könyvtárossal a keresett könyvvel kapcsolatos kérdései és kérései továbbítása érdekében. 2015. év elejétől két internet-kapcsolattal rendelkező olvasói számítógép áll a diákok és a pedagógusok rendelkezésre a könyvtár nagytermében a nyitva tartási idő alatt, lehetőséget biztosítva a különböző feladatok elkészítésére, tájékozódásra, az önképzésre és a kikapcsolódásra. További segítséget nyújt a gépekhez kapcsolt könyvszkenner. Kibővült az iskolai „képújság” hálózata is, két darab LED televíziót vásároltunk, hogy az összes fontos információ eljusson az épület minden pontjára egy időben. A pályázat zárásaként két internetes bázispont kiépítése történt meg, ezzel a diákok számára már a folyosókon is elérhetővé váltak az olyan fontos aktuális információkat tartalmazó oldalak, mint például az elektronikus napló.
Az iskolai könyvtárak szerepe és feladata átalakulóban van. A megváltozott igényekhez igazodva az információ-szolgáltatásnak is változnia kell, ehhez pedig a szemléletváltás mellett elengedhetetlen az infrastruktúra fejlesztése. A Könyvtár mindenkinek pályázatban szereplő eszközök a korszerű könyvtárhasználatot és az informálódást könnyítik meg iskolánkban.

admin at acsjszki.hu