BlackRock napIskolánk néhány tanulója számára lehetőség nyílt arra, hogy meglátogasson egy világméretű vállalkozást annak budapesti központjában.

A BlackRock vállalat a világ legnagyobb vagyonkezelője. A céget 1988-ban alapították meg New Yorkban, napjainkban már több kontinensen jelen van. Mi Budapesten jártunk, a cég európai központjában.

Vendéglátóink összesen 10 tanuló fogadására voltak felkészülve. A diákok kiválasztása kiemelkedő tanulmányi és/vagy szakmai tudása alapján történt. Két kísérő tanár tartott velünk az út során.

Viszonylag korán, 06:30-kor indultunk az iskola parkolójából busszal. Amikor megláttuk az épületet, leesett az állunk! Egy letisztult, modern, futurisztikus épület látványa tárult elénk. Már a belépés pillanatában éreztük, hogy valami fantasztikus élményben lesz részünk. Az épület belseje még a külsejénél is legnyűgözőbb volt. Nem lepődtem volna meg, ha a WC elkezd velem beszélgetni használat során.

A kaland kezdete egy informatív körbevezetés volt, amelyen több alkalmazott vett részt. Betekintést nyerhettünk az ott dolgozók mindennapi életébe, kérdéseket tehettünk fel a látottakkal kapcsolatban. Részletes válaszokat kaptunk minden téren. A feladatot délelőtt 11 óra körül kezdtük meg. Két részre osztottak minket, így két öt fős csapat vetélkedett egymással. Valami igazán komplex és számunkra még ismeretlen feladatot bíztak ránk: egy félkész program hibáit kellett kijavítanunk több rétegen, amely egy bevételeket és kiadásokat kezelő program volt. Munkák során szükségünk volt az összes C# (szerver), JavaScript (kliens), SQL, HTML5, valamint CSS3 tudásunkra, ezért a feladat megoldása kissé megizzasztott minket! Délben egy videokonferencia keretein belül kapcsolatba léptünk az itthon maradt diákokkal, akik összegyűltek a könyvtárban az akció erejéig. Rengeteg érdekes és izgalmas kérdést tettek fel, amelyekre öröm volt válaszolni. Mindenki kivette részét a beszélgetésből. Ebéd után folytattuk feladatunkat, bár innentől kissé komolyabbra fordult a dolog. Váratlanul látogatók jelentek meg nálunk a fejlesztés alatt, akik a megrendelő szerepét játszották el. Volt, hogy teljes mértékben angol nyelven beszéltek, ezzel nagyobb kihívás elé állítottak minket. További lefejlesztendő feladatokat bíztak ránk, melyekből mindenki tudása szerint vette ki részét. A folyamat során a Coding Dojo módszerét alkalmaztuk, felosztottuk a megoldandó szegmenseket. A nap végén összehasonlítottuk a csapatok külön elkészített feladatait, megbeszéltük egymás hibáit, és hogy mit milyen módszerrel oldottunk meg. 17 órakor indultunk haza, az út során mindenki pozitívan vélekedett a nappal kapcsolatban. Egy emlékezetes kirándulásban volt részünk, sok tapasztalatot sikerült szereznünk és szerencséseknek érezzük magunkat, hogy lehetőséget kaptunk erre. A visszaút során forgalmi dugóba keveredtünk, ezért nagyjából 2 órán át tartott, míg kikeverednünk a fővárosból. Az iskola parkolójába pontban 21 órakor értünk vissza.
 
Pacskó Bence, 11.D
 

admin at acsjszki.hu