ERASMUS+ 2014-1-HU01-KA102-000163 “Acquiring new IT techniques in Europe” A kísérő tanár összefoglalója a gyakorlatról

Az Associazione Art. Cult. “A Rocca” és Eprojectconsult International Department együttműködve a Dombóvári Apáczai Csere János Szakközépiskola és Kollégiummal vállalta a közvetítő partner szerepét a Dombóvári Apáczai Csere János Szakközépiskola és Kollégium öt fiatal tanulója számára a Lifelong Learning Erasmus+ Programme keretein belül. Én, mint kísérő tanár vettem részt a mobilitási programban.
A mobilitási programunk időtartama 2 hét volt, 2014. augusztus 11-től 2014. augusztus 25-ig tartott.
A résztvevők névsora:
1.       Balogh Márk
2.       Dragovácz Dávid
3.       Budavári Richárd
4.       Czuh Milan
5.       Zámbó Bence
Miután számos e-mailt váltottunk a partnercéggel, abból a célból, hogy megbeszéljük a projekt céljait, kialakítsuk a diákok által végzendő tevékenységek körét és, hogy tisztázzunk minden kérdéses pontot, 2014 augusztus 11-én megérkeztünk Barcellona Pozzo di Gotto-ba. Az “A Rocca” cég biztosította számunkra a transzfert és a szállást Barcellona Pozzo di Gotto városban.
Az első munkanapon a helyi Iroda vezetői a diákokat szicíliai ott tartózkodásukkal kapcsolatos hasznos információkkal látták el, általánosan ismertették számukra az Erasmus+ programot és a mentoruk informálta a gyakorlaton résztvevőket a szervezet működéséről. Ezenkívül, részletes leírást kaptak az elvégzendő munkatevékenységekről, kötelességeikről, és a konkrét feladatokról, amivel a projekt során foglalkozniuk kellett.
A gyakorlat alapja és témája az információs technológia volt. Emellett, a gyakornokoknak lehetőségük nyílott, hogy a majdani szakmai karrierjükkel kapcsolatos képességekre tegyenek szert. A tutoruk Antonino Zumbo volt.
A gyakornokok feladata a következő volt: a ‘Live Barcellona’ weboldalt mobil és tabletbaráttá kellett alakítaniuk, valamint frissíteniük kellett az eredeti weboldalt a tutoruk segítségével. A gyakorlati idő alatt a diákok értékes tapasztalathoz és tudáshoz jutottak a weboldaltervezés, programozás és az Adobe Photoshop használatával kapcsolatban.
Következésképpen, diákjaink nagyon elégedettnek tűntek a mobilitási programmal kapcsolatban. Véleményük szerint, a külföldön töltött gyakorlati idő egy érdekes, hasznos és felejthetetlen élmény volt. Véleményem szerint a kiutazó diákok ösztönzést kaptak és új ötletekhez jutottak Magyarországon vagy egy másik országban tervezett későbbi karrierjükkel kapcsolatban.
A szicíliai szakmai gyakorlatuk során a diákok nemcsak gazdagíthatták a szakmai tapasztalataikat, hanem lehetőségük nyílt ’beleolvadni’ a szicíliai kultúrába és barátokat szerezni mind Olaszországból, mind a világ más részéről.
Példamutató volt az összes résztvevő munkája és együttműködése a program során mindkét részről, és el kell ismerni, hogy a mobilitási program megvalósulása nélkül a kiutazó diákok többségének nem lett volna esélye arra, hogy külföldre utazzon és külföldön dolgozzon a közeljövőben.
Fodorné Csepeli Diána
admin at acsjszki.hu