Határtalanul pályázat - Utazás a Felvidéken


Iskolánk 2016-ban újra bekapcsolódott a  „Határtalanul „ pályázatba, melynek célja magyarországi és határon túli magyar iskolák és tanulók közötti kapcsolat kialakítása. Partneriskolánk a szlovákiai Hidaskürti Magán Szakközépiskola lett

Az együttműködés első szakaszában 30 apáczais tanuló és kísérőik utazhattak  Szlovákiába, 2016. október 17. -20 között.
Az első napon megismerkedtünk a partneriskolával, majd megérkeztünk a szállásra, Deáki községbe. Felkerestük a híres Árpád-kori deáki templomot is.
A második nap délelőttjén várlátogatásokon vettünk részt: a festői csejtei és beckói várat kerestük fel. Délután városnézés következett Nyitrán, a szlovákiai katolikus egyház és barokk építészet jeles központjában.
A harmadik nap programja is városnézés volt: elsőként a szlovák főváros, Pozsony belvárosát és a magyar történelemi emlékeit kerestük fel. Délután Pázmány Péter városát, Nagyszombatot látogattuk meg, majd Galántán zártuk a napot.
A hazautazás napja is látványos programot tartogatott: az impozáns komáromi erődrendszer t ismertük meg.
Összességében elmondhatjuk, hogy egy tartalmas, színvonalas utazásban volt részünk, amely reményeink szerint megerősíti diákjainkat magyarságtudatukban, a magyar történelem és művelődés iránti elkötelezettségben.
 
admin at acsjszki.hu