Iskolája visszavárja!

 Hagyományteremtő célzattal szeptember 10-én Iskolája visszavárja! címmel került megrendezésre az Egykori tanárok és diákok találkozója.. A szervezést az Apáczai Alapítvány vállalta magára. A lebonyolításban több osztály is szerepet vállalt, rajtuk kívül OKJ-s hallgatókat is bevontunk a munkába. Az eseménysorozat a kora délutáni órákban köszöntővel kezdődött, amelyet Nagy Katalin egykori apáczais diák színvonalas szólóműsora követett.
 Ezután régi fotók felhasználásával készített vetítést láthattunk, a fényképeken ismerős arcokkal azokból a  boldog békeidőkből. Mulatságos és egyben megható volt újra látni a 75 éves jubileum alkalmából készült filmet. A képkockákon felismerhettük Szebeni Kálmán kollégánkat, akivel sajnos már csak a filmvásznon találkozhatunk. Az ő emlékének szenteltük a kézilabdameccset, valamint a futballmérkőzést, amelyeken régi sportolóink és jelenlegi tanulóink csaptak össze. A Szebeni Kálmán kézilabda-emléktorna emléklapjait Szebeniné dr.Lovas Borbála nyújtotta át  a résztvevőknek.  A sportrendezvények előtt és után alkalom nyílott a régi tablók és fényképek tanulmányozására. Ebben segítséget nyújtott a frissen elkészült tablótérkép. Bizonyára sokaknak sikerült régről ismerős arcokra bukkanni. Szívmelengető érzés volt kissé idősebb hajdani diákokkal találkozni. Köztük volt Bérdi Ágnes  kolléganőnk édesanyja , Barth Etelka néni, aki 1945-ben szerzett oklevelet az akkori tanítóképzőben. Havas Imréné 1946-ban végzett az ódon falak között. Végül több mint 180 volt apáczais élvezte a délutáni könnyed programot. Több osztály mostanra időzítette az osztálytalálkozót, és egyúttal meglátogatta ifjúsága helyszínét.
   A hajdani diákok mellett szép számban jelentek meg régi tanárok is. Visszatértek egy kis időre például ( a teljesség igénye nélkül): Rottler János, Vuics Ildi néni, Markovits Magdolna, Karászi Kálmánné Pannika néni,  Dömötör Erzsébet, Rudolf Éva néni, Bálizs Piroska, Kutnyánszki Éva, Somogyi Valéria, Somogyi Andor , Pittino István, Miszlai József és sokan mások. Fellépett még a Dombóvári Ifjúsági Fúvós Zenekar is rendkívül színes műsorral. Az együttesnek több jelenlegi tanulónk is tagja. Ezt követően elhunyt kollégák sírjainál tehettük tiszteletünket a dombóvári temetőben Markovits Magdolna és Bach Klára vezetésével.
   Az Egykori diákok és tanárok találkozója este Fenyvesi Gábor előadóestjével zárult. Volt munkatársunk színes gitármuzsikával és énekszóval fokozta a hangulatot, bevonva a közönséget is. Mint említettem, a későbbiekben is szeretnénk hasonló eseményeket szervezni. Reméljük, szép emlékekkel távoztak iskolánkból a nosztalgiázni vágyó egykori apáczais diákok.

admin at acsjszki.hu