Kirándulás a Vasúttörténeti Parkban

2017. 05. 15-én a Budapesten megrendezett XXI. századi vasút-kiállításra mentünk a Magyar Vasúttörténeti Parkba, ahol az igazgatóság köszöntése után lehetőségünk volt nyomon követni a vasút fejlődését.


Egy régi, 1954-es felüljáróról megcsodálhattuk a park méreteit, rengeteg vonatot és személykocsit láttunk, köztük régieket és újakat. A sínek mentén haladva megnézhettünk egy jó állapotban lévő Nohabot és egy Hargita néven ismert régi mozdonyt. A vonatok közt elrejtve egy régi sínautóra figyelhettünk fel a szovjet időkből. A gőzgépeket egy fordítókorong körül helyezték el megjelenésük szerint. Érdekes volt látni, hogy az idő haladtával ezek egyre nagyobb méreteket öltöttek
A főépületbe visszatérve az összes MÁV-dolgozó bemutatta saját munkakörét interaktív játékok és feladatok formájában. A távközléstől a vonatirányításon át a mozdonyok szereléséig mindent megnéztünk. Láthattuk a vágányok kezelését, nyomonkövetését, Dominó 50-es, Siemens 50-es, Siemens 70-es forgalomirányító rendszerek felépítését és kezelését is. Szintén érdekes volt, ahogy az állomásokat alak- és fényjelzők segítségével irányítják.
Végül kipróbálhattuk az új IC 2-es személykocsikat, melyekben új stílust követve az utasok sokkal kényelmesebben helyezkedhetnek el. A program végeztével mentünk egy kört a kisvasúton is, majd elindultunk vissza a Keleti pályaudvarra.
Bíbor Gréta, 11.c
További képek a galériában.
admin at acsjszki.hu