„Leonardo, a reneszánsz zseni”

Tag: Kollégium
Október 20-án a mentorprogram keretében Pécsen járt 42 tanulónk. A kirándulás fő célja az áprilisban megnyílt Leonardo-vándorkiállítás megtekintése volt. Kollégista résztvevők így számolnak be élményeikről:

 „… Leonardo da Vinci életéről hallottunk hosszas és szép beszámolót. Nagyon sok érdekes dolgot tudtunk meg! Leghíresebb festményéről, a Mona Lisáról már mindenki hallott. Megtudhattuk a furcsa írásmódjának okát és technikáját is. A mondatokat jobbról balra írta, és a betűket fejjel lefelé. Nagyon szeretett kísérletezni. Miután itt végeztünk, elmentünk a múzeum másik helyszínére, ahol a „repülő emberről” hallhattunk rövid beszámolót. Nagyon jól éreztem magam.” (Vati Alexandra, 9. E)
„…Tetszett, hogy nemcsak festményeket és állóképeket láthattunk, hanem interaktív volt az egész. Jók voltak a makettek és a találmányok rekonstrukciói.” (Vadász Attila, 10. E)
„Leginkább a vezetőnk stílusa volt szimpatikus. Látszott, hogy nagyon érti a témát, és igyekezett úgy magyarázni, hogy mi is megértsük. Sokkal jobb volt, mint száraz adatokat hallgatni. Rengeteg érdekes és kevésbé érdekes dolog volt látható, nekem az abszolút kedvencem a Batman-szerű szerkezet volt.” (Hegyi Tamás, 9. D)
„Leonardót rengeteg dolog érdekelte, mint például a repülés, ami számos művén és feljegyzésén látszik is, ezen kívül az emberi erő nélküli előrejutás / haladás, aminek okán megépített egy igen kezdetleges autót. Ezen kívül érdekelte a búvárkodás, a tengeri élet kutatása, ami szintén nem maradt találmány nélkül a részéről, ugyanis megtervezte az első búvárruhát. Az emberi test sem kerülte el a figyelmét, a működése, a formája, a kinézete, összehangolt mozgása és az ingerekre adott válasza. Mindezek mellett a festészetben és a szobrászatban is igencsak jeleskedett.” (Hohner Alexandra, 10. b Gimn.)

admin at acsjszki.hu