Leonardo da Vinci 2012 Szakmai gyakorlat Bajorországban

Július 2-a és 27-e között – 2006 óta immáron 5. alkalommal – iskolánk diákjai újabb szakmai gyakorlaton vettek részt az alsó-bajorországi Deggendorfban.
    A megérkezés utáni napon, július 3-án partner intézményünkben, az Aloys-Fischer-Schule-ban tett rövid látogatást követően fogadásra voltunk hivatalosak a Városházán (Neues Rathaus), ahol Peter Volkmer úr, a helyettes polgármester köszöntött minket: rövid előadást tartott, majd egy videó keretében mutatta be a város történetét. A helyi újság, a Deggendorfer Zeitung egyik képviselője interjút és csoportképet is készített a magyar vendégekről.
  A szerdai és csütörtöki napon, miután véglegessé váltak a gyakorlóhelyek, bemutatkozásokra került sor a különböző hivatalokban, iskolákban, ill. cégeknél.
Passauba is ellátogattunk a 3 folyó találkozásához, ahol a Dunába folyik az Inn és az Ilz. Szent István királyunk felesége, Gizella sírjához vittünk virágot a Niedernburg-kolostorba, majd bementünk a dómba, ahol a világ legnagyobb orgonáját tekinthettünk meg.
 A második héten megkezdődött a komoly munka.
 
A tanulóink gyakorlóhelyei, feladatai:
Vonyó Vera és Szatnik Dóra a Szakfőiskolán (hivatalosan Hochschule Deggendorf University – HDU) voltak, ahol Dóri a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályán (Akademisches Auslandsamt – International Student Office) a külföldi diákokkal kapcsolatos ügyeket intézte, Vera pedig az Általános Tanulmányi Osztályon (Studienzentrum) az éppen most jelentkező diákok adatainak tömkelegét kezelte. 
Kriszt Ramóna a Donau TV-nál újságcikkek összevágásában, illetve riportok szerkesztésében segédkezett.
Major Dóra gyakorlóhelye a plattlingi Globus bevásárlóközpont reklámosztályán (Werbeabteilung) volt. Feladata többek között aktuális akciók, reklámplakátok számítógépes szerkesztése, akciós plakátok kinyomtatása és méretre igazítása, ajándékcsomagok összeállítása volt.
Pestalics Réka, Kardos Richárd és Kocsis Róbert a Schulzentrumban dolgoztak: Réka a Gazdasági Szakiskola (Staatliche Wirtschaftsschule) titkárságán osztálynaplókat, bizonyítványokat állított össze, diákok adatait vitte be a gépbe, ill. tanulmányi átlagaikat számolta. Richárd és Róbert az Ipari Szakmunkásképző Iskola (Berufsschule I) gyakorló műhelyében (Werkstatt), a testvériskola gyakorlaton lévő technikus diákjaival voltak együtt, ahol forrasztottak, esztergáltak, csiszoltak, fúrtak-faragtak, ill. elektromos kapcsolásokat állítottak össze.
A következő hetekben már senkinek sem volt ideje lazítani, felpörögtek az események, már eltelt az első munkahét, a „bemelegítés”. Már mindenki szinte rutinosan ment be dolgozni, talán már nem is volt furcsa a német nyelvhasználat, és egyáltalán a munka. Bár a hét első napja senkinek sem a kedvence, átvészeltük, és utána már mondhatni jókedvvel indultunk a gyakorlóhelyekre. Az estéket általában kártyázással, csocsózással, ping-pongozással és persze a nap átbeszélésével töltjük. Kurdi Mihály tanár úr minden nap meglátogatott valakit a gyakorlóhelyén, megnézte, hogy minden rendben megy-e, s beszélt pár szót a főnökökkel.
Pénteken pedig testvériskolánk, az Aloys-Fischer-Schule szervezett nekünk egy kisebb grillpartit, melyen grillezett hús, Weißwurst, és különféle saláták, és köretek közül lehetet választani. Majd mikor már befejeztük, előkerültek a sütemények is. Bár a német diákok közül nem sokan jöttek el, nagyon jól éreztük magunkat, a tanárok kedvesek voltak, és sok kérdésük is volt, mint a gyakorlóhelyekről, mint Magyarországról, és a mi iskolánkról.
Az utolsó munkanapon a 7 kedvezményezett Apáczais megható búcsút vett német gyakorlótársaitól, az ott dolgozóktól, s a szakmai gyakorlat sikeres teljesítésének elismeréseként valamennyien német nyelvű Europass Mobilitási Igazolványt kaptak.
   A projekt záróakkordjaként, a hazautazás előtti este a német diákokkal közösen szervezett grillezésre került sor a Duna festői szépségű metteni partszakaszán. A program az időnkénti esőzés ellenére is kiváló hangulatban telt. 
   Július 27-én, késő délután mindenki rengeteg új élménnyel, új ismeretségekkel, tapasztalatokkal és szép emlékekkel tért haza.
Major Dóra 14. PÜSZ - Kurdi Mihály kísérő tanár
admin at acsjszki.hu