Miénk a mikrofon!

November utolsó hetében egy pécs-dombóvári vegyes diákcsoporttal a Bartók Rádióban jártunk. Még szeptemberben érkezett a felkérés, hogy szervezzünk 7-8 fős diákcsapatot, amelynek tagjai az általuk kiválasztott híres emberekkel beszélgetnének a Miénk a mikrofon című műsorban. A csoport a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumból három, a dombóvári Illyés Gyula Gimnáziumból kettő, és iskolánkból kettő tanulóval hamarosan megalakult, és hosszas egyeztetések után úgy döntött, hogy két népdalénekest és két színészt hív meg a stúdióba. A népdalosok a tavalyi Röpülj páva verseny díjazottjai, Kubinyi Júlia és Csizmadia Anna, a színészek Szabó Győző és Szervét Tibor voltak. A felvétel nagyon gyorsan elkezdődött. Délelőtt 10-re értünk a rádió épületéhez, mindenféle jogi nyilatkozatok aláírása és rövid mikrofonpróba után élesben záporoztak a kérdések.
A felvétel három részből állt. Az első félórában a népdalosokat kérdezték a diákok a legkülönfélébb témákban, majd miután az énekesek távoztak, a második részben a két színészt faggatták. Döbbenetes volt látni, hogy azonos szakmán belül mennyire eltérő hivatástudatú, vérmérsékletű személyiségek bontakoznak ki a kérdések megválaszolása során. A beszélgetés különálló részévé vált az a szakasz, amikor Szabó Győzőnek is el kellett sietnie, és a hét diák Szervét Tiborral beszélgetett. Ekkorra már a kérdezz-felelek felállás élő, pörgős, valódi beszélgetéssé vált.
 A felvétel után a műsorszervező véleményét kértem. Azt mondta, nagyon elégedett az eredménnyel.  Arról is tájékoztatott, hogy a műsor december 8-án kerül adásba délelőtt 10-től 11 óráig a Bartók Rádióban, és a várható hallgatóság biztosan eléri az ötvenezret, de lehet, hogy a százat is.
Érdemes meghallgatni – nemcsak azért, mert iskolánk tanulói is szerepelnek benne, nem is azért, mert híres emberekkel beszélgetnek, hanem azért, mert közvetlen, egyszerre komoly és vidám, változatos témájú beszélgetést hallhattok.
Gratulálunk iskolánk két tanulójának, a 13. AN-es Tóth Sárinak és a 11. C osztályos Tálász Zsoltnak a nagyszerű helytállásért, és köszönjük a feledhetetlen élményt.
admin at acsjszki.hu