Plymouth beszámolók

Összefoglalás (summary)  

A Tellus Group Ltd. (Plymouth, the United Kingdom) együttműködve a Dombóvári Apáczai Csere János Szakközépiskolával (Dombóvár, Hungary) közvetítő partneri szerepet játszott a Dombóvári Apáczai Csere János Szakközépiskola egy csoport fiataljának a Lifelong Learning Erasmus + Program keretén belüli projekt megvalósításában. A mobilitási programban kísérő tanárként vettem részt. tovább az oldalra..

Plymouthba készülődnek!

Iskolánk 2014 májusában az Erasmus+ program által kiírt pályázaton nyerve, lehetőséget kapott arra, hogy tanulóink térítésmentesen, külföldön teljesítsenek szakmai gyakorlatot informatika szakmaterületen. Két mobilitási program még tavaly nyáron megvalósult. Diákjaink akkor Szicíliában és Máltán jártak kísérő tanárok vezetésével.

A harmadik mobilitás megvalósítására idén tavasszal kerül sor. Sok tanuló érdeklődött a külföldi gyakorlat iránt, de végül a következő öt diák érdemelte ki a részvételt: Balázs Dániel, Kalányos Máté, Katona Attila, Németh Bence és Szücs Dániel. 2015. április 11-én a délnyugat-angliai Plymouth-be utaznak, ahol két hetet töltenek el Németh Péterné irányításával. Ott tartózkodásukat a Tellus Group céggel együttműködve valósítják meg. Tanulóink a linux operációs rendszerrel fognak megismerkedni. 2014 decembere óta folyik diákjaink felkészítése angol nyelvből és informatikából.
Családoknál fognak megszállni, így lehetőségük lesz a nyelv egész napos gyakorlására is. Esténként társasági programokon vesznek majd részt, ahol tanulóink ismeretségeket köthetnek más nemzetiségű, gyakorlatukat ott töltő fiatallal is.
Reméljük kellemes élményekben lesz részük és sok tapasztalatot szereznek a munka területén is, melyeket itthon majd hasznosítani tudnak.

Üdvözlet Plymouthből

2015. április 11-én reggel fél nyolckor indultunk az iskolánk kisbuszával Dombóvárról Budapestre a Liszt Ferenc repülőtérre. A repülőnk fél kettő előtt tíz perccel szállt fel. Két és fél óra utazás után érkeztünk meg Londonba a Heathrow repülőtérre, ami London és egyben az Egyesült Királyság elsődleges és legfontosabb repülőtere.

 A leszállást követően megkerestük poggyászainkat, majd a buszunkat, mellyel tovább utaztunk Plymouthba. Négy és fél órás utazás után tizenegy órakor  érkeztünk meg úticélunkhoz.
Vasárnap  a város felfedezésével töltöttük az időnket. Először a város stadionját néztük meg, majd a Central Parkot, ahol a stadion is elhelyezkedik. Ezután bebuszoztunk a városközpontba, ahonnan az első utunk a partra vezetett. A szeles és felhős idő ellenére a kilátás gyönyörű volt.
Hétfőn fél kilencre kellett a Tellus iskolához érni. Először köszöntöttek minket (az összes most érkezett diákot) majd az előadást egy rövid nyelvi teszt követte. Utána eligazítást kaptunk a munkába jutáshoz, majd a munkahelyi viselkedésről és egyéb hasznos dologról volt szó két interaktív másfél órás tanóra keretében. Ezután egy teszt következett ezekkel az információkkal kapcsolatban. A napot városnéző séta zárta le.
Kedden megismerkedhettünk a munkahelyünkkel, mint kiderült ott szerdára várták az érkezésünk, így szabadon tölthettük ezt a napot is. Mindenki kiélvezte a napos időt, nagyokat sétáltunk a városban.
Szerdán fél tízkor kezdődött a munkaidő. Ezen a napon a Lynux operációs rendszer alapszintű megismerése volt a feladatunk. Néhány Internettel kapcsolatos információ elsajátítása után kisebb programozási feladatokat oldottunk meg. Munka után gyönyörű napsütésben mentünk haza, majd este mindenki kipihente a nap fáradalmait.
 

Plymouth, 2015. április 16. csütörtök
 
A hatodik napon, csütörtökön szintén munkával telt a napunk. Elmentünk a munkahelyre, majd amikor megérkezett a „mentor”, akkor el is kezdtük a feladatainkat. Ma folytattuk a programozást, annyival volt könnyebb, hogy már megszoktuk azt, ahogy beszél a tanárunk és tudtunk az anyagra koncentrálni. Időközben tartottunk egy szünetet, amikor később folytattuk, csatlakoztak hozzánk román tanulók is, akik jobban értették azt, amit csinálnak. Gondolom tanulták ezt vagy legalábbis valami hasonlót. Én eddig nem tanultam ilyet, ezért elég nehéz volt elsőre. Utána Adam, a tanárunk elmondta, hogyan lehet blokkolni különböző eszközöket, amik a Wifi hálózatunkhoz kapcsolódnak, aztán az utunkra engedett. Hazafelé bementünk a boltba, utána leültünk és nézegettük a várost. Itthon vacsorára BBQ („bárbekjú”) várt, amit jó étvággyal fogyasztottunk el az udvaron. Este beszélgettünk az otthoniakkal is, majd lepihentünk.

Plymouth, 2017. április 17. péntek
 
A hetedik nap, pénteken a Tellushoz kellett mennünk, ahol értékelték azt a munkafüzetet, amit első nap töltöttünk ki az iskolában. Ezután egy hosszabb szünet következett, volt időnk felfedezni a várost. Mire visszaértünk, sok játékos programmal vártak minket. Csoportokra osztottak minket, én lengyel tanulókkal kerültem össze.
Először is activityben mindenki megadott egy munkát, amit végül el kellett mutogatni. Utána az állásinterjúval kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket kellett kitalálnunk. Ez után közölték velünk, hogy melyek is az igaziak, majd meg kellett válaszolnunk azokat. Végül el kellett játszanunk egy jó és egy rossz állásinterjút. Nagyon élveztük a feladatokat, közben sokat nevettünk, vicces helyzetek alakultak ki.
 Lengyel társainktól tudtuk meg, hogy valami zenei rendezvény lesz este a város központjában. Iskola után hazamentünk vacsorázni és este Mátéval együtt elmentünk a koncertre. A rendezvényen nagyon sok fiatal és idősebb vett részt. Sokáig ott maradtunk mi is.
 
Plymouth, 2015. április 18. szombat

Plymouth: Harmadik levél
 
Az első hét lezárásaként elmentünk kirándulni egy környékbeli szigetre, Mount Edgecumbra. Összegyűltünk a városközpontban, ami tőlünk 15 perc busszal, de nekünk sikerült 50 perc alatt odaérnünk, mert rosszra szálltunk fel. Lényeg, hogy onnan sétáltunk 20 percet, így legalább megnéztük a város egy másik részét is. Hajóval mentünk át a szigetre, de nem sokat lehetett látni bentről, épp ezért hazafelé már gyorsan leültem kint. Odaérve meglepődtem, hogy az előtte elegendőnek hitt ruhám kevésnek tűnt, hiszen a szél kegyetlenül fújt. Felértünk egy nagy domb megmászása után egy kisebb vár féleséghez, aminek elmesélték a történetét, utána meg felfedeztük a sziget többi részét. Felmentünk egy magas pontra, ahonnan szép kilátás volt a városra.
Ezután mindenki kapott ingyen egy kávét egy közeli vendéglőben, pihentünk egy picit, majd visszamentünk hajóval a városba. Danival és Mátéval együtt buszoztunk vissza a vendéglátóinkhoz. Este még beszélgettünk és későn feküdtünk le, mert tudtuk, hogy vasárnap lesz időnk pihenni
.A vasárnapi pihenőnap után, amit ki is használtunk, a második hét zökkenő mentesebben kezdődött, mint az előző.
A héten már az első nap elkezdhettük a tanulást a munkahelyen. Adam, az oktatónk töretlen türelemmel és lelkesedéssel mesélte az anyagot. A Linux és Ubuntu rendszerekről tanultunk mind konzolos, mind grafikus formában. Szövegeket vittünk be és irattunk ki konzolos formában. A feladatok érdekesek voltak, szorgalmasan dolgoztunk tanárunk megelégedésére.
Szerdán járt a munkahelyünkön egy ellenőr a Tellustól. Kérdéseket tett fel a tanulással, a várossal és a vendégfogadó családdal kapcsolatban. Mindegyikünket egyenként hallgatott meg. Kíváncsi volt, hogy meg vagyunk-e elégedve mindennel. Mindannyian pozitív válaszokat adtunk a kérdéseire. A tanulást örömmel végezzük, a város gyönyörű szép időben, amiben eddig részünk lehetett és a vendéglátóink kedves emberek.
Holnap, azaz csütörtökön lesz az utolsó tanítási nap. A nap végén mindenki kap referencia levelet és igazolást a tanfolyam elvégzéséről a lelkes és figyelmes részvételért cserébe, pénteken pedig a Tellushoz megyünk délután egy órára, hogy megkapjuk Europass igazolványainkat, melyek igazolják az itt eltöltött két hetes gyakorlatunkat.
A vendégfogadó családnál hárman lakunk együtt magyarok. Az elmúlt héten két kínai tanuló is lakott velünk, most lengyel diákok a lakótársaink. Érdekes beszélgetni velük és a másik nemzet kultúrájával egy kicsit megismerkedni. Házigazdáink, Karen és Mark igyekeznek a kedvünkben járni. Finomakat főznek és kerti partit is tartottunk már. Szívesen beszélgetünk az angol szokásokról és összehasonlítjuk őket a magyarokkal. Nehéz lesz az elköszönés a hétvégén, hiányolni fogjuk egymást, ha elmegyünk.
 
Szücs Dániel, Balázs Dániel              2015.04.22.

Negyedik levél
HAZAFELÉ
 
2015. április 23-án tanulóink utoljára mentek dolgozni, tanulni a Bluescreen informatikai céghez. A nap érdekesen telt el, mert diákjaink olyan kérdésekre kaptak választ, amelyek foglalkoztatják őket, de nem sokat tudnak róla. Oktatójuk, Adam készséggel válaszolt érdeklődő kérdéseikre és bő válaszokat adott, példákkal alátámasztva. Este a kellemes időben sétáltak a városban, újra felkeresve a már ismerős helyeket.
Pénteken a szervező céghez, a Tellushoz kellett menni délután egy órára. Azok a tanulók, akik most fejezeték be gyakorlatukat, ünnepélyes keretek között vehették át igazolványaikat. Iskolánk diákjain kívül volt ott egy másik magyar csoport , illetve német és francia tanulók is. Az igazolványok átadása után minden csoportról készültek fényképek is. A ceremónia után közös sétára indultunk a városba. Lementünk a város egyik nevezetes tengerparti helyszínére, a Barbicanra, ahol készítettünk fényképeket és volt időnk szuvenírt is venni. A séta után beültünk közösen egy vendéglátó helyre búcsúvacsorára. Étkezés közben elbeszélgettünk a két hét főbb történéseiről. Vacsorából hazaérve mindenki a másnapi utazásra gondolt és bepakolta bőröndjét.
Szombaton délelőtt tanulóinkat a vendéglátó családok vitték ki a buszállomásra. A buszunk 10.15 -kor indult el. Exeterig egy órát utaztunk, ott másik buszra kellett szállnunk. Onnan három és fél óra utazás után értünk a londoni Heathrow repülőtérre, ahol bőven volt időnk a gép felszállásáig. Repülőnk 20.35-kor hagyta el Londont és minden probléma nélkül landolt éjfélkor a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren. Ott már várt minket az iskolánk kisbusza, amellyel hajnali három órakor értünk Dombóvárra. Itthon családtagjaink nagy örömmel fogadtak minket.


admin at acsjszki.hu