Szegedi tanulmányi kirándulás a GINOP-6.2.3-17-2017-00038 pályázat keretén belül2019. május 23-án osztálytársaimmal ellátogathattam egy tanulmányi kirándulásra Szegedre.

A hosszú út után először a Szent-Györgyi Albert Agóra látogatóközpont Informatika Történeti Kiállítását tekintettük meg. Ott egy kedves hölgy vezetett végig minket az informatika történetének fontosabb pontjain. Mind a magyar, mind az egyetemes történelmét láthattuk azoknak az eszközöknek, melyek nélkül már el sem tudnánk képzelni manapság az életünket.
Személyes kedvencem a szegedi Katicabogár volt. Láthattuk az eredetit is, és az egyik másolatát be is mutatták nekünk. Az egyik osztálytársam próbálhatta ki rajta az önvédelmi reflex működését. Látva, hogy sok honfitársunk milyen világméretű felfedezéseket és eszközöket készített, megértettem egy tudós mondását, akinek a nevére már sajnos nem emlékszem, de szavai a memóriámba vésődtek: „Két intelligens faj van a földön: az ember és a magyarok”. Életemben először éreztem azt, hogy tényleg büszke vagyok arra, hogy magyarnak születtem.

Sokaknak a játékterem tetszett a legjobban, de ami számomra érdekes volt, az csak ez után következett.

Dr. Bohus Mihály újra végigvezetett minket ugyanezen a kiállításon és rengeteg információval látott el bennünket. Őszinte lelkesedéssel mesélt a gépekről, majd egy orosz nyomtatót is bekapcsolt nekünk a ’60-as évekből. Bemutatta, még milyen kisebb, de közel sem jelentéktelen eszközökkel színesítette a kiállítást Dr. Muszka Dániel.

A második helyszín a Befogadó és Kutató Raktár informatikai kiállítás volt, ami nekem nagyon tetszett, és nagyon sajnáltam, hogy mi voltunk az utolsó csoport, aki láthatja ezt. Nagyon érdekes élmény volt, így 16 évesen bent állni egy számítógép belsejében. Tanultunk már arról, hogy az első számítógépek szoba méretűek voltak, de személyesen megtapasztalni teljesen más érzés volt.
A kiállítások után megnéztük Szeged nevezetességeit. Személy szerint engem a Dóm nyűgözött le leginkább. Nem számítottam rá, hogy ilyen gyönyörű. Kirándulásunk méltó lezárása volt az uzsonnánk a Tisza parton. Őszintén örültem, hogy részese lehettem ennek a kirándulásnak.
Lukács Alíz
admin at acsjszki.hu