Testvériskolai látogatás ősszel – késő nyári melegben

2012. október 3-a és 7-e között, másfél éven belül immár harmadszor tettek nálunk látogatást testvériskolánk, a deggendorfi Aloys-Fischer-Schule (Alsó-Bajorország) diákjai. Partner intézményünk egy az Apáczait megközelítő létszámú, részben hasonló szakirányokkal (közgazdasági, szociális, műszaki) rendelkező, két- ill. hároméves képzést folytató, szakhoz kötött, ill. általános érettségit adó középiskola.
Míg diákjaink a 2006-os kapcsolatfelvétel óta, a Leonardo da Vinci mobilitási program keretében idén nyáron immár ötödik alkalommal vehettek részt bajorországi szakmai gyakorlaton, testvériskolánk ki van zárva ebből a projektből. A mostani, 36 tanulóból és 3 kísérő tanárból (Gisela Renner-Lehner, Bernhard Oertel, Christian Heilmann) álló, zömmel 11. évfolyamra járó – csapat október 3-án, a német újraegyesítés évfordulóján érkezett Budapestre. Kétnapos ottlétük alatt, a gyönyörű időnek köszönhetően zavartalanul megismerkedhettek a magyar főváros és Szentendre nevezetességeivel.
Pénteken aztán a messziről jött vendégek Dombóvár felé vették útjukat, ahol este iskolánk vezetősége üdvözölte őket a gunarasi Hotel Európa szállodánál. A Szicília pizzériában eltöltött vacsora, s néhány diákunkkal való kellemes viszontlátás után szombaton a pécsi belváros, illetve a siklósi vár megtekintése következett. Este a német tanulóifjúságot és tanáraikat Tigelmann Bettina tanárnő és tanítványai, valamint Tigelmann Péter szállodatulajdonos igazi magyar lecsóval és rétessel fogadták - a hűvös estére való tekintettel azonban erre már a szálloda alsó éttermében került sor. A hangulatos programot követően a német és magyar diákok hosszan beszélgettek, s ahogy az ilyenkor lenni szokott, megtörtént az e-mail címek, mobilszámok cseréje is. A bajor fiatalok és kísérőik vasárnap reggel azzal a szándékkal vettek búcsút Dombóvártól, hogy látogatásaikat a jövőben szeretnék megismételni – aminek mi természetesen nagyon örülünk.

Kurdi Mihály, kísérő tanár  
admin at acsjszki.hu