Üdvözlet Plymouthből

2015. április 11-én reggel fél nyolckor indultunk az iskolánk kisbuszával Dombóvárról Budapestre a Liszt Ferenc repülőtérre. A repülőnk fél kettő előtt tíz perccel szállt fel. Két és fél óra utazás után érkeztünk meg Londonba a Heathrow repülőtérre, ami London és egyben az Egyesült Királyság elsődleges és legfontosabb repülőtere.

 A leszállást követően megkerestük poggyászainkat, majd a buszunkat, mellyel tovább utaztunk Plymouthba. Négy és fél órás utazás után tizenegy órakor  érkeztünk meg úticélunkhoz.
Vasárnap  a város felfedezésével töltöttük az időnket. Először a város stadionját néztük meg, majd a Central Parkot, ahol a stadion is elhelyezkedik. Ezután bebuszoztunk a városközpontba, ahonnan az első utunk a partra vezetett. A szeles és felhős idő ellenére a kilátás gyönyörű volt.
Hétfőn fél kilencre kellett a Tellus iskolához érni. Először köszöntöttek minket (az összes most érkezett diákot) majd az előadást egy rövid nyelvi teszt követte. Utána eligazítást kaptunk a munkába jutáshoz, majd a munkahelyi viselkedésről és egyéb hasznos dologról volt szó két interaktív másfél órás tanóra keretében. Ezután egy teszt következett ezekkel az információkkal kapcsolatban. A napot városnéző séta zárta le.
Kedden megismerkedhettünk a munkahelyünkkel, mint kiderült ott szerdára várták az érkezésünk, így szabadon tölthettük ezt a napot is. Mindenki kiélvezte a napos időt, nagyokat sétáltunk a városban.
Szerdán fél tízkor kezdődött a munkaidő. Ezen a napon a Lynux operációs rendszer alapszintű megismerése volt a feladatunk. Néhány Internettel kapcsolatos információ elsajátítása után kisebb programozási feladatokat oldottunk meg. Munka után gyönyörű napsütésben mentünk haza, majd este mindenki kipihente a nap fáradalmait.
 

Plymouth, 2015. április 16. csütörtök
 
A hatodik napon, csütörtökön szintén munkával telt a napunk. Elmentünk a munkahelyre, majd amikor megérkezett a „mentor”, akkor el is kezdtük a feladatainkat. Ma folytattuk a programozást, annyival volt könnyebb, hogy már megszoktuk azt, ahogy beszél a tanárunk és tudtunk az anyagra koncentrálni. Időközben tartottunk egy szünetet, amikor később folytattuk, csatlakoztak hozzánk román tanulók is, akik jobban értették azt, amit csinálnak. Gondolom tanulták ezt vagy legalábbis valami hasonlót. Én eddig nem tanultam ilyet, ezért elég nehéz volt elsőre. Utána Adam, a tanárunk elmondta, hogyan lehet blokkolni különböző eszközöket, amik a Wifi hálózatunkhoz kapcsolódnak, aztán az utunkra engedett. Hazafelé bementünk a boltba, utána leültünk és nézegettük a várost. Itthon vacsorára BBQ („bárbekjú”) várt, amit jó étvággyal fogyasztottunk el az udvaron. Este beszélgettünk az otthoniakkal is, majd lepihentünk.

Plymouth, 2017. április 17. péntek
 
A hetedik nap, pénteken a Tellushoz kellett mennünk, ahol értékelték azt a munkafüzetet, amit első nap töltöttünk ki az iskolában. Ezután egy hosszabb szünet következett, volt időnk felfedezni a várost. Mire visszaértünk, sok játékos programmal vártak minket. Csoportokra osztottak minket, én lengyel tanulókkal kerültem össze.
Először is activityben mindenki megadott egy munkát, amit végül el kellett mutogatni. Utána az állásinterjúval kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket kellett kitalálnunk. Ez után közölték velünk, hogy melyek is az igaziak, majd meg kellett válaszolnunk azokat. Végül el kellett játszanunk egy jó és egy rossz állásinterjút. Nagyon élveztük a feladatokat, közben sokat nevettünk, vicces helyzetek alakultak ki.
 Lengyel társainktól tudtuk meg, hogy valami zenei rendezvény lesz este a város központjában. Iskola után hazamentünk vacsorázni és este Mátéval együtt elmentünk a koncertre. A rendezvényen nagyon sok fiatal és idősebb vett részt. Sokáig ott maradtunk mi is.
 
Plymouth, 2015. április 18. szombat
 
Az első hét lezárásaként elmentünk kirándulni egy környékbeli szigetre, Mount Edgecumbra. Összegyűltünk a városközpontban, ami tőlünk 15 perc busszal, de nekünk sikerült 50 perc alatt odaérnünk, mert rosszra szálltunk fel. Lényeg, hogy onnan sétáltunk 20 percet, így legalább megnéztük a város egy másik részét is. Hajóval mentünk át a szigetre, de nem sokat lehetett látni bentről, épp ezért hazafelé már gyorsan leültem kint. Odaérve meglepődtem, hogy az előtte elegendőnek hitt ruhám kevésnek tűnt, hiszen a szél kegyetlenül fújt. Felértünk egy nagy domb megmászása után egy kisebb vár féleséghez, aminek elmesélték a történetét, utána meg felfedeztük a sziget többi részét. Felmentünk egy magas pontra, ahonnan szép kilátás volt a városra.
Ezután mindenki kapott ingyen egy kávét egy közeli vendéglőben, pihentünk egy picit, majd visszamentünk hajóval a városba. Danival és Mátéval együtt buszoztunk vissza a vendéglátóinkhoz. Este még beszélgettünk és későn feküdtünk le, mert tudtuk, hogy vasárnap lesz időnk pihenni.
admin at acsjszki.hu