Vajdasági fiatalok szakmai tanulmányi úton Dombóváron

Külhoni magyarok tisztelték meg látogatásukkal az Apáczai Csere János Szakgimnáziumot a közelmúltban. Az óbecsei Közgazdasági - Kereskedelmi Iskolából négy érettségi előtt álló tanuló érkezett hozzánk Lukács Lea tanárnő kíséretével. A fiatalok a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatása segítségével tölthettek el két tartalmas hetet városunkban.
Vendégeink 2016. szeptember 19-én kapcsolódtak be iskolánk hétköznapjaiba. Délelőttönként olyan tanórákat látogattak, melyek hasznosak lehetnek az érettségi vizsgára való felkészülésben és a továbbtanulásban.
Több alkalommal bemutatót tartottak az apáczaisok előtt. Megismerhettük Óbecsét és környékét, vendégeink magyar nyelvű oktatást biztosító középiskoláját, valamint betekintést nyertük a hazaitól sokban különböző szerb oktatási rendszerbe.
A pénzügyi és üzleti adminisztrációs ismereteket tanuló diákok délutánonként szakmai gyakorlaton vettek részt 3 költségvetési szervnél és egy kereskedelmi cégnél, ahol tanulmányaikhoz kapcsolódó feladatokat teljesítettek, többek közt például magyar nyelvű bizonylatokat töltöttek ki. Ez különösen fontos tapasztalatszerzési lehetőségnek bizonyult, mivel a különböző nyomtatványformákkal otthon csak szerb nyelven találkoznak.  A jó gyakorlati képzés, amiben részt vettek hasznos lehet számukra az érettségi vizsgára való felkészülésben, méghozzá pontosabban az üzleti adminisztratív képzés tantárgy keretein belül megvalósulandó gyakorlati érettségi vizsgán.
Iskolánk kollégiuma nyújtott szállást vendégeinek, így lehetőségük volt szabadidős programokba is bekapcsolódni, új barátokra szert tenni. Megismerték városunk nevezetességeit, jártak a Helytörténeti Múzeumban és a Polgármesteri hivatalban is. Kulturális programokat, kirándulásokat is szerveztünk, amelyeken diákjainkkal együtt vehettek részt, Pécsett, Budapesten, Kaposváron és Siófokon jártak, de kenuztak Alsómocsoládon is.
Mindkét intézmény számára hasznos volt a találkozás, a tapasztalatcsere. Iskolánk bízik abban, hogy tartós maradhat a kapcsolat, esetleg viszonozhatjuk is a látogatást pályázati forrás segítségével.

admin at acsjszki.hu