Szélkiáltó-esten voltunk

Szerda este a Szélkiáltó együttes adott koncertet az iskola dísztermében. Megzenésített versekből és népdalokból összeállított estjük az adventhez kapcsolódott.  Kollégistáink is a közönség soraiban ültek, és lelkesen kapcsolódtak bele az interaktív műsorba.

Mikulásoztunk

Idén sem került el bennünket a Mikulás. December hatodikán, Miklós napján jött annak rendje és módja szerint, és beült hozzánk, hogy krampuszaival szétossza az ajándékokat.  Az ajándékozásból senki sem maradhatott ki: a nagy kupacból sorra előkerült mindenki személyre szabott csomagja. Csak ki kellett találni a mellékelt vers alapján, hogy melyik kihez tartozik.
 

Elkészült az adventi koszorú

Advent előtti héten idén is elkészült a kollégium adventi koszorúja a négy angyalkával, hogy mindannyiunkat segítsen ráhangolódni a közelgő ünnepi időszakra.

Előadás a gerincvédelem fontosságáról

A számítógép és az okostelefonok térhódításával egyre többen szenvednek a helytelen testtartás következtében kialakult, javarészt gerinc eredetű bántalmaktól. Derékfájás, nyakfájás, „púposság”, gerincferdülés. Szomorú, hogy az érintettek többsége a fiatalok köréből kerül ki. Ezért volt számunkra különösen hasznos a hétfő esti előadás, amit a kaposvári Horváth József NMPT instruktor és kollégája tartott. Az előadók önként jelentkezőkön szemléltettek néhány jellegzetes helytelen testtartást, miközben rámutattak az egyes elváltozások okaira is. Így, önmagukon látva sokkal hatásosabb, életszerűbb volt a demonstráció a diákok számára.
 

 

Megemlékezés az aradi vértanúkról

Hagyományainkhoz híven idén is az aradi vértanúk emlékművénél tartottuk meg ünnepi műsorunkat, így róttuk le kegyeletünket a hős tábornokok áldozata előtt. Az előadás után mécseseket gyújtottunk a tiszteletükre.

 


 


Bemutatkoztak az új kilencedikesek

Október 4-én, csütörtökön zajlott le újdonsült kilencedikeseink bemutatkozó estje. Ilyenkor néhány perces előadások keretében ki-ki megmutat valamit magából a többieknek– honnan jött, mihez ért, mi érdekli. Hallhattunk verseket (volt, aki saját művet írt az alkalomra), éneket gitárkísérettel, láttunk ugrókötél-bemutatót, mások rövid jelenetet adtak elő, vicceket mondtak, kiselőadást tartottak hobbijukról vagy egyszerűen csak meséltek magukról.  A közönség érdeklődéssel figyelte a bemutatkozásokat, hiszen mindannyian kíváncsiak voltunk rá, milyenek az új kollégisták.

Éjszakai túra 2018

Szeptember végén került sor a kilencedikesek hagyományos gólyaavató-városkerülő túrájára. Természetesen nemcsak ők vettek rajta részt, felsőbb évesek is velünk tartottak. Ács Imre rutinos vezetésével kora este indultunk a kollégium udvaráról Szőlőhegy irányába. Útközben többször is megálltunk, és meghallgattuk túravezetőnket, aki röviden mesélt az adott helyszínről - a Liget-lakótelepről vagy a Káposzta-telepről, a Nyerges-erdő turistaösvényeiről - vagy éppen a csillagos égről. Kalandos volt az út a Nyerges tónál a vaksötét erdőn keresztül. Odakint viszont fényesen világított a Hold, amely – mint megállapítottuk – éppen fogyóban volt. Közben különböző feladatok is vártak a résztvevőkre, amelyeket közös erővel kellett megoldaniuk.  Hosszas gyaloglás után végre elértük a Kapos-hidat, ahonnan már nem volt messze a kollégium. Késő este érkeztünk be mindannyian, az ebédlőben Edit néni várt bennünket teával és szendvicsekkel.

Idén is volt gólyatábor

Június 26-án reggel érkeztek a kollégiumba leendő kilencedikeseink. A nap ismerkedéssel kezdődött, különböző csapatépítő játékokon keresztül. Ebéd után múzeumlátogatással egybekötött belvárosi séta következett, melynek során megtekintették a Helytörténeti Múzeum kiállításait, majd a Fekete István-gyűjteményt. Tábori vidámparkkal zárult az első nap: a játékos feladatok teljesítésével zsetonokat lehetett gyűjteni, amiket a verseny végén ki-ki édességre válthatott.
A másnapi program sok mozgással járt: gyalogtúra a Szállásréti-tóhoz, látogatás a Természetőr bázison, majd séta a Szigeterdőben, ahol a híres szobrokon kívül a középkori lakótornyot is meg lehetett nézni. Délután pedig a borús idő ellenére Gunarasba mentünk. Hazafelé - szintén gyalog – a városismeret jegyében kissé eltévedt a társaság, de sebaj, annál jobban esett utána a vacsora.
28-án zárult a tábor; a gólyák délelőtt kézműves foglalkozás keretében tábori emléket készítettek, majd záró beszélgetéssel búcsúztak egymástól és a kollégiumtól.
 

Sünik a parkban – mit kell róluk tudni?

Nem is gondolnánk, mennyi apró állat él az iskola mögötti parkban. A kilencedikes Keszi Kitti két sünt kapott lencsevégre.
A sünökről nagyon keveset tudunk, pedig életmódjuk, táplálkozásuk nagyon érdekes. Október-novembertől általában áprilisig téli álmot alszanak. Ez olyan nyugalmi időszak, amikor a testfunkciók a minimumra csökkennek, a szívverés, légzés akár a tizedére is lassul, a hőmérséklet éppen csak olyan testhőre áll be (kb. 5-6°C fokra), hogy meg ne fagyjanak.  A sün magányos állat, jellemzően éjszaka aktív. A kertekben gyakran találkozhatunk velük, főleg ahol komposzthalom is található, mely sokféle táplálékot rejt számukra. Alapvetően rovarevők; gilisztát, rovarokat, csigákat, állati tetemeket esznek. Érdekes, hogy ez a lassúnak tűnő állat képes elkapni a mezei egeret, gyíkokat, kígyókat is.

Ha felnőtt sünt látunk, vélhetően eleséget keres magának. Ha szeretnénk sűrűn találkozni vele, kitehetünk neki eleséget:főtt húst, kutya-vagy macskatápot, tojást, gyümölcsöt, hígított tejet (a teljes tejtől hasmenésük lehet).
 

Gyereknap!


Május utolsó vasárnapja előtt, csütörtök délután a kollégiumban is gyereknapot tartottunk. A földszintet teljes egészében elfoglalták a különböző „állomáshelyek”, ahol a játékos feladatok megoldásával mindenki zsetonokat gyűjthetett. Érdemes volt igyekezni, mert a zsetonjait vacsora után ki-ki beválthatta édességekre vagy sós finomságokra. A kihívások között akadtak ügyességi feladatok (kislabda gyűjtögetés, tekebábu döntögetés, kapura gurítás), máshol gondolkodni kellett. Egyszóval a „Dobálda”, „Rugdalda”, „Rakoda” mellett „Agyalda” is volt. A diákok lelkesen vetették bele magukat a játékba.