Magyar hősök emlékünnepe

Május utolsó vasárnapján nemzetünk hősi halottaira emlékezünk. A kollégiumban hétfőn tartottunk megemlékezést a csoportfoglalkozás keretében.
Az informatika teremben mindannyian összegyűltünk, hogy megnézzünk egy pár perces rövidfilmet, amely nemcsak a háborúkban és forradalmakban elesettek, hanem a közelmúlt tragikus hőseinek emlékét is felidézte. A film után közösen indultunk el, hogy végigjárjuk a „hősök útját”. Sorra felkerestük a belváros hősi emlékműveit, és gyertyagyújtással tisztelegtünk mindegyiknél, néhány emlékező mondat kíséretében.
 

Szakköreink - Történelmi filmklub

Csütörtök esténként Kurdi tanár úr várja a történelmi filmek kedvelőit a kollégium 120-as termében. Mint azt a foglalkozás címe is mutatja („A XX. század története dokumentumfilmek tükrében”), a résztvevők elsősorban dokumentumfilmeket láthatnak, amelyek a két világháború vagy a hidegháború korszakából merítik témájukat. Ezek mellett olykor egy-egy játékfilm is sorra kerül – a fontos, hogy történetileg hiteles legyen. Ilyen volt például a legújabb magyar háborús film, a Szürke senkik vagy egy nem is olyan régi mozisiker, A fegyvertelen katona.
 
 
 

Ballagás

Csütörtökön elballagtak végzős kollégistáink. Az ünnepi alkalomra hagyományosan az iskolai ballagás előtti napon került sor. A ballagók délután öt órakor vonultak a virágdíszbe öltöztetett folyosón keresztül az ebédlőbe. Itt a búcsúbeszédek után vendégeinkkel együtt megtekintettük a tizenegyedikesek műsorát, végül mindannyian leültünk az ünnepi vacsorához. Derűsen idéztük fel a közös emlékeket.

További képek a galériában.
 

A költészet napján

Április tizenegyedikén Grecsó Krisztián és Kollár Klemencz László zenés irodalmi estjére látogattunk el a Városi Könyvtárba. A programban  énekelt versek és prózai szövegek hangzottak el, a művészek saját alkotásaiból válogatva. Jó alkalom volt ez az este a kortárs irodalommal való találkozásra.

Kollégisták sikere az öko-napon

Szép eredményt értek el diákjaink az április 24-én rendezett iskolai „Öko-napon”. A kilencedikes fiúk Vízember című munkája elnyerte az első díjat, OKJ-seink virágládái pedig a harmadik helyen végeztek. Gratulálunk nekik!

Kötött pályán a cél felé - Interjú Harkai Henriettával

Heni kiemelkedő eredménnyel végzett az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen. A vasútforgalmi, üzemviteli szakon bizonyította, hogy ezen a férfias pályán nőként is lehet érvényesülni, sőt mi több, bravúros teljesítményt produkálni.

- Bevezetésként mondj magadról valamit!
Barcson lakom, húsz éves vagyok, tele elképzelésekkel, célokkal - és igyekszem megvalósítani is azokat.

-
Honnan jött ez a szakmaválasztás? Van vasutas a családban?
-A családban szinte mindenki vasutas berkekben dolgozik. Még a nevelőapám is mozdonyvezető, szóval a "szerzett" családtagokat is mind megcsapta a mozdony füstje. A szakmaválasztással kapcsolatban annyit szeretnék elmondani, hogy nem ez volt az elsődleges tervem. Kényszerhelyzet hozta így, de utólag visszagondolva nem bántam meg.

 
Tovább az oldalra »

Öko-hét – öko-est

Az elmúlt hét az újrahasznosítás jegyében telt a kollégiumban. A témahéten az április 24-ére meghirdetett öko-napra készültünk fel. A csoportfoglalkozásokon sorra vettük az előttünk álló feladatokat, a hét folyamán pedig nekiláttunk a megvalósításnak.

Először is PET-palackot, WC-papír gurigát és egyéb, valamire még használható hulladékot gyűjtöttünk. A következő lépés az ötletbörze volt az újrahasznosítás lehetőségeivel kapcsolatban. A témahetet az öko-est” programjával zártuk, melyen minden csoport új tárgyakat varázsolt a felhalmozott nyersanyagokból, kidobásra szánt hulladékból . Készült vízember flakonokból, apróbb tárgyak, virágok, állatok, játékok, virágtartók, melyekbe virágokat is ültettünk. Ezekkel neveztünk az iskola által meghirdetett újrahasznosítási pályázatra.
 

Versengés a víz világnapján

Március 22-e a víz világnapja. A koleszban a csoportok közötti vetélkedővel tettük emlékezetessé a nevezetes napot.
Bár a versenyre csak szerdán este került sor, a felkészülés már a megelőző napokon elkezdődött. A gyerekek hétfőn kapták meg a feladatokat, amelyek egy része kimondottan időigényes volt. Többek között fel kellett keresni a helyi vízműtelepet. A látogatást a helyszínen készített csoportképekkel lehetett bizonyítani. Ezen kívül különféle ásványvizes flakonok gyűjtése, a város artézi és szökőkútjainak felfedezése, az elméleti kérdések mellett pedig tengerészcsomó kötése, valamint papírhajó-hajtogatás is szerepelt a teendők listáján.
A csoportok lelkesen oldották meg a feladatokat, és izgatottan várták az eredményhirdetést, ahol csokoládéval jutalmazták a győzteseket.
 

Nőnap

Március 8-án a vacsora után tartottuk meg rövid nőnapi ünnepségünket. Mint mindig, most is az ebédlő adott helyet az eseménynek. Nem kellett sokáig várni a lányokra, a megbeszélt időre mindannyian helyet foglaltak, és kíváncsian várták a produkciót.  A fiúk Kurdi tanár úr vezetésével kórussá álltak össze, és dallal köszöntötték a lányokat, valamint a tanárnőket. A gitárral kísért énekszám után az ünnepeltek egy-egy szál virágot és édességet is kaptak. A köszöntésből a takarítónők és a konyhás nénik sem maradtak ki.
 

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztünk

Február 25-e a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja.
Hétfőn este ennek jegyében gyűltünk össze megemlékezésre a kollégiumi ebédlőben, ahol Kurdi Mihály tanár úr tartott vetítéssel egybekötött, tanulságos előadást.  Az esemény aktualitását külön kiemelte az idei GULAG- emlékév. Hetven évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon hurcolták el a szovjet katonai hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a Szovjetunióba, ahonnan csak évekkel később térhetett haza.