Együnk egészségeset!

Május 30-án a táplálkozás témájával folytatódott a kollégiumi egészség-program. Dóra Ágnes, a dombóvári Egészségfejlesztési Iroda dietetikus munkatársa tartotta diákoknak kedvcsinálót a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásához.

A közönség kíváncsian fogadta a helyszínen készülő ételeket, és meglepődve tapasztalták, hogy egy spenóttal készült zöldség-gyümölcs turmix (divatos nevén „smoothie”) is lehet finom. Az ital a „Zöld Bomba” fantázianévre hallgatott, és a spenóton kívül különféle gyümölcsöket (epret, kivit, banánt) is tartalmazott.  Készült „csokipuding” banánból és avokádóból, ízletes zöldségchips sokféle színes zöldség felhasználásával, és a zabpelyhes gofri is pillanatok alatt elfogyott.

Elballagtak a végzőseink

A kollégiumi ballagást - mint minden évben - az iskolai ünnepség előtt egy nappal tartottuk. Előző napon virágot gyűjtöttünk a szokásokhoz híven, és a ballagás reggelén díszbe borult a folyosó. Délután elkészült az ünnepi teríték, és a tizenegyedikesek műsorát követően mindannyian asztalhoz ültünk. A közös vacsora után élőzenés bál következett, így jókedvűen zártuk az estét.


 


Hangfürdő

Nem mindennapi élmény volt a kollégiumi egészség-projekt újabb állomása. Székely Klára fejlesztő pedagógus tibeti hangtálak segítségével tartott nekünk relaxációval egybekötött bemutatót. 

A számos fém ötvözetéből készült edények különleges rezonanciája nyugtató, sőt gyógyító hatású – a velük való gyógyításnak évezredes hagyománya van. A bemutató végén aki akarta, maga is kézbe vehette, megszólaltathatta a tálakat.


 


A költészet napján

A kollégiumban idén Kahoot-vetélkedővel ünnepeltük a költészet napját. A vetélkedő anyagát a DÖK tagjai gyűjtötték és állították össze. A kérdések nagyobb része József Attilához fűződött, de akadtak köztük más költőkkel kapcsolatosak is. Alaposan megdolgoztatták a csapatokat, melyeknek tagjai lelkesen vetették magukat a közös munkába.  
 

Flamenco gitáresten voltunk

Április 8-án igazi flamenco zenét élvezhettek az érdeklődő kollégisták a Tinódi Házban, ahol Marc Ruiz de Anna andalúziai gitárművész és pécsi barátai (a Flamenco Sopianae együttes) adtak közös koncertet. Az énekkel, tánccal fúszerezett előadásra „A zene legyen velünk!” koncertsorozat keretében került sor.


 

Gasztronap

Április 2-án a Város Hete alkalmából Gianni Annoni műsorvezetővel és Nagy Ervin színésszel találkozhattak azok, akiket érdekel a gasztronómia. Kollégistáink is ellátogattak az eseményre. Először Gianni tartott bemutatót az olasz konyháról. Többféle ételből is hozott kóstoló: ízlelhettünk többek között az olívaolajos kenyeret, sztracsatellás mozzarellát, két évig érlelt pármai sonkát és egy különleges paprikakrémet.
Két előadó között skype-on beszélgettünk a gyógynövényekről Szabó Gyuri bácsival, a bükki füvesemberrel. Majd érdekes beszélgetés kezdődött Nagy Ervinnel a színészetről, valamint arról, hogyan kezdett el főzni. Ő egyfajta előételt készített, de abból épp eleget: kaviárral díszített párolt lazacot medvehagymás mascarponéval. Az előadás után örömmel adott aláírást és készségesen szelfizett velünk, így végül mindannyian autogrammal vagy közös képpel távoztunk a helyszínről. 
 

 Lelki egészség

Lelki egészségünk volt a témája a kollégiumi egészség-projekt soron következő előadásának.  A dombóvári Egészségfejlesztő Iroda pszichológus munkatársa tartott foglalkozást a diákoknak.

A diavetítéssel illusztrált, általános bevezető után két kérdőívet is kitöltöttek a jelenlévők Ezek kiértékelésével ki-ki választ kaphatott arra, hogy mennyire elégedett a saját életével illetve szembesülhetett vele, hogy miképpen birkózik meg adott helyzetekkel. Befejezésképpen stresszoldó technikákról esett szó.


Nőnap a koleszban

Nőnap alkalmából a kollégista fiúk Kurdi tanár úrral együtt köszöntötték a lányokat és a női nevelőket. Először a tanár úr tartott vetítéssel egybekötött, rövid beszédet az ünnepről, majd a közönség nagy örömére mindannyian dalra fakadtak, és elénekelték a Kowalsky meg a Vega egyik népszerű, alkalomhoz illő dalát. Az előadás után virággal és édességgel kedveskedtek a hölgyeknek, akik aprósüteményekkel viszonozták a figyelmességet.

Drogprevenciós foglalkozással folytatódott a kollégiumi egészség-projekt

A dombóvári Egészségfejlesztési Iroda szervezésében indult prevenciós programsorozat második előadásán a drog-és alkoholfüggőség volt a téma. Először a foglalkozást vezető szakértő Emmert Enikő (az iroda vezetője) beszélt a témával kapcsolatos gondolatairól, tapasztalatairól, majd a jelenlévőktől is ugyanezt kérte. Mindenki sorra került, a személyes beszámolók után pedig kötetlen beszélgetésre került sor.   A beszélgetést egy megrázó videó követte. Zárásként a résztvevők egy droggal kapcsolatos totót tölthettek ki.


 

Valentin-napi üzenetek

Február 14-én Valentin-napi üzenőfalat állítottunk fel a koleszban. Bárki bárkinek írhatott valami kedveset az ott elhelyezett piros szívecskék valamelyikére - a szíveket a délután folyamán készítették lelkes kollégisták. Az üzenetet csak be kellett dobni az odakészített „postaládába”, és este már meg is kapta a címzett, önkéntes postásaink jóvoltából.