Emlékezés az aradi vértanúkra

Október 5-én délután megemlékezést tartottunk. 17 órakor együtt vonultunk át az az aradi vértanúk emlékművéhez, mindannyian ünneplőbe öltözve. A kilencedikes diákok műsorral készültek, az előadást néhány felsőbb éves egészítette ki hangszeres játékával. A megemlékezést a hagyományokhoz híven a Himnusszal kezdtük és a Szózattal fejeztük be, ezúttal  közös énekléssel. 
 

Éjszakai túra 2017

Szeptember 28-ára jó időt mutatott az előrejelzés, így erre a csütörtökre időzítettük hagyományos őszi városkerülő túránkat. Ez egyben a kilencedikesek gólyaavatója, ők tehát teljes létszámmal vettek részt a túrán. Nejlonzsák volt számukra az előírt viselet, de ez a körülmény egyiküknek sem okozott kellemetlenséget: a zsákot változatos módon átalakítva, ki-ki személyre szabottan öltötte magára, és rátűzte névre szóló kitűzőjét, ami az útvonalat is tartalmazta.
 
A túra jó mulatság; énekléssel, beszélgetéssel gyorsan ment az idő, sokat nevettünk. A fiúk a sötét bokrok mögé bújva egypárszor jól ráijesztettek a lányokra. A hosszú séta jó alkalom az ismerkedésre: barátságok, kapcsolatok is kezdődhetnek itt. Sokáig tartott az út, este tizenegy után érkeztünk vissza a kollégiumba. A Kapos-hídnál Edit néni várt bennünket muffinnal, ami erőt adott a túra befejező szakaszára.
 

Bemutatkoztak a kilencedikesek

A második tanítási héten, csütörtökön tartottuk az újdonsült kollégisták bemutatkozó estjét. Nagyon izgultak, ennek ellenére sokszínű és szórakoztató előadás született.Mindenki azzal állt a többiek elé, amihez a legjobban értett. Hallhattunk vicceket, Petőfi verset „japán” fordításban, továbbá egy énekszámot; láttunk táncos lábú lányokat, és egy vetített bemutatkozásnak is tanúi lehettünk.
 

Kollégiumi gólyatábor

Leendő kilencedikeseink június végén, jóval a tanévkezdés előtt költöztek be pár napra a kollégiumba. A programok fő célja idén is az ismerkedés volt. Ismerkedtek egymással, csakúgy, mint a nevelőkkel, a diákotthon rendjével és nem utolsósorban Dombóvárral.
Jártak a Természetőr bázison, a Fekete István és a Várostörténeti Múzeumban. Játékos formában barátkoztak a kollégiumi házirenddel, de kikapcsolódásként maradt idő játékra és sportra is. A szűk három napba még egy gunarasi fürdőzés is belefért – jólesett a trópusi hőségben.
 
 

Takarítás a parkban

Június 5-én volt a környezetvédelem világnapja. Ez alkalomból úgy döntöttünk, mi kollégisták is teszünk valamit a jó ügy érdekében. A csoportfoglalkozáson seprűt, lapátot, gereblyét ragadtunk, és nekiláttunk a park rendbetételének. A csapat egyik fele a szemetet, a szanaszét heverő gallyakat gyűjtötte össze, mások a lépcsőket, járdákat takarították. Jó hangulatban, gyorsan eltelt a munkára szánt egy óra, jólesett a fák alatt időzni a nyári melegben.

Másnap az épületen belül folytattuk a rendrakást. Ki-ki a saját szobáját takarította, szépítette.

Magyar hősök emlékünnepe

Május utolsó vasárnapján nemzetünk hősi halottaira emlékezünk. A kollégiumban hétfőn tartottunk megemlékezést a csoportfoglalkozás keretében.
Az informatika teremben mindannyian összegyűltünk, hogy megnézzünk egy pár perces rövidfilmet, amely nemcsak a háborúkban és forradalmakban elesettek, hanem a közelmúlt tragikus hőseinek emlékét is felidézte. A film után közösen indultunk el, hogy végigjárjuk a „hősök útját”. Sorra felkerestük a belváros hősi emlékműveit, és gyertyagyújtással tisztelegtünk mindegyiknél, néhány emlékező mondat kíséretében.
 

Szakköreink - Történelmi filmklub

Csütörtök esténként Kurdi tanár úr várja a történelmi filmek kedvelőit a kollégium 120-as termében. Mint azt a foglalkozás címe is mutatja („A XX. század története dokumentumfilmek tükrében”), a résztvevők elsősorban dokumentumfilmeket láthatnak, amelyek a két világháború vagy a hidegháború korszakából merítik témájukat. Ezek mellett olykor egy-egy játékfilm is sorra kerül – a fontos, hogy történetileg hiteles legyen. Ilyen volt például a legújabb magyar háborús film, a Szürke senkik vagy egy nem is olyan régi mozisiker, A fegyvertelen katona.
 
 
 

Ballagás

Csütörtökön elballagtak végzős kollégistáink. Az ünnepi alkalomra hagyományosan az iskolai ballagás előtti napon került sor. A ballagók délután öt órakor vonultak a virágdíszbe öltöztetett folyosón keresztül az ebédlőbe. Itt a búcsúbeszédek után vendégeinkkel együtt megtekintettük a tizenegyedikesek műsorát, végül mindannyian leültünk az ünnepi vacsorához. Derűsen idéztük fel a közös emlékeket.

További képek a galériában.
 

A költészet napján

Április tizenegyedikén Grecsó Krisztián és Kollár Klemencz László zenés irodalmi estjére látogattunk el a Városi Könyvtárba. A programban  énekelt versek és prózai szövegek hangzottak el, a művészek saját alkotásaiból válogatva. Jó alkalom volt ez az este a kortárs irodalommal való találkozásra.

Kollégisták sikere az öko-napon

Szép eredményt értek el diákjaink az április 24-én rendezett iskolai „Öko-napon”. A kilencedikes fiúk Vízember című munkája elnyerte az első díjat, OKJ-seink virágládái pedig a harmadik helyen végeztek. Gratulálunk nekik!