Bemutatkoztak a kilencedikesek

Újdonsült kilencedikeseink csütörtökön este mutatkoztak be a kollégium nyilvánossága előtt. A bemutatkozást csoportvezetőjük, Grécs Ildikó („Ildi néni”) kezdte, hiszen ő is idén jött hozzánk.  Néhány személyes információ után egy vicces, matektanárokról szóló felolvasással alapozta meg a hangulatot.

Ezután minden kilencedikes mondott magáról néhány szót, és mutatott vagy mesélt valami jellemzőt. Személyükben érdekes embereket ismerhettünk meg. Egyikük a nyáron végigutazta az ország összes vasútvonalát, másikuk fafaragó tudásával büszkélkedett; akadt, aki kívülről fújja a vasúti menetrendet vagy bűvészmutatvánnyal kápráztatott el bennünket.

Az aradiakra emlékeztünk

Az aradi vértanúk emléknapjára a kollégisták tablót készítettek.  A tábornokok képei mellé utolsó mondataik kerültek.

Éjszakai túra

Éjszakai városkerülő túrával kezdtük az októbert. A kilencedikesek hagyományos „gólyaavató” sétája Kaposszekcső irányába indult. A Liget lakótelepnél tértek le a műútról, majd Szőlőhegy irányába nagy kört tettek, a sötét erdőt is útba ejtve. A gyaloglást különböző játékos feladatok színesítették. A gólyák hagyományos szemeteszsák-kosztümje ezúttal fejkendővel egészült ki - az esti hűvösben egyik sem volt haszontalan. Hogy ne éhezzenek, már útközben is kaptak némi harapnivalót, visszaérkezéskor pedig mindannyiukat tea és zsíros kenyér fogadta a kollégium ebédlőjében.


Ismerkedési est

Szeptember utolsó hetében zenés ismerkedési estet tartottunk a kilencedikesek tiszteletére. Jó alkalom volt a közös feloldódásra, a nagyebédlőben héttől kilencig ropták a fiatalok.


Újra együtt

Diákjaink számára is véget ért a nyár. Újra találkozhattak a régi barátok, lakótársak. Idén szeptember elsejére esett a beköltözés napja, a kollégium délután kettőtől fogadta régi és új lakóit. Egyesek a régi szobájukat kapták vissza, mások új helyen kezdték az évet, a kilencedikesek pedig teljesen „tiszta lappal” indultak. Akik részt vettek a júniusi gólyatáborban, azok már könnyebben eligazodtak az épületben és a szokásokban egyaránt. A beköltözés estéjén mindannyian összegyűltünk az ebédlőben, ahol Edit néni tartott általános, év eleji tájékoztatót a diákoknak. Ezután az új kollégisták bemutatkozására is sor került.

 

Megvolt az idei gólyatábor

Június 18-20 között tartottuk hagyományos gólyatáborunkat a leendő kilencedikes kollégistáknak. Az ismerkedésre szánt játékok, foglalkozások mellett az egyéb programok (városnézés, strandolás, múzeumlátogatás és nagy séták) során is bőven volt alkalom a kötetlen beszélgetésre, egymás megismerésére. Bejártuk a városközpontot, a helytörténeti múzeumban érdekes előadást hallhattunk az ásatásokon talált csontokról, ellátogattunk a Szigeterdőbe, és egy jót strandoltunk Gunarason. 


Együnk egészségeset!

Május 30-án a táplálkozás témájával folytatódott a kollégiumi egészség-program. Dóra Ágnes, a dombóvári Egészségfejlesztési Iroda dietetikus munkatársa tartotta diákoknak kedvcsinálót a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásához.

A közönség kíváncsian fogadta a helyszínen készülő ételeket, és meglepődve tapasztalták, hogy egy spenóttal készült zöldség-gyümölcs turmix (divatos nevén „smoothie”) is lehet finom. Az ital a „Zöld Bomba” fantázianévre hallgatott, és a spenóton kívül különféle gyümölcsöket (epret, kivit, banánt) is tartalmazott.  Készült „csokipuding” banánból és avokádóból, ízletes zöldségchips sokféle színes zöldség felhasználásával, és a zabpelyhes gofri is pillanatok alatt elfogyott.

Elballagtak a végzőseink

A kollégiumi ballagást - mint minden évben - az iskolai ünnepség előtt egy nappal tartottuk. Előző napon virágot gyűjtöttünk a szokásokhoz híven, és a ballagás reggelén díszbe borult a folyosó. Délután elkészült az ünnepi teríték, és a tizenegyedikesek műsorát követően mindannyian asztalhoz ültünk. A közös vacsora után élőzenés bál következett, így jókedvűen zártuk az estét.


 


Hangfürdő

Nem mindennapi élmény volt a kollégiumi egészség-projekt újabb állomása. Székely Klára fejlesztő pedagógus tibeti hangtálak segítségével tartott nekünk relaxációval egybekötött bemutatót. 

A számos fém ötvözetéből készült edények különleges rezonanciája nyugtató, sőt gyógyító hatású – a velük való gyógyításnak évezredes hagyománya van. A bemutató végén aki akarta, maga is kézbe vehette, megszólaltathatta a tálakat.


 


A költészet napján

A kollégiumban idén Kahoot-vetélkedővel ünnepeltük a költészet napját. A vetélkedő anyagát a DÖK tagjai gyűjtötték és állították össze. A kérdések nagyobb része József Attilához fűződött, de akadtak köztük más költőkkel kapcsolatosak is. Alaposan megdolgoztatták a csapatokat, melyeknek tagjai lelkesen vetették magukat a közös munkába.