Nyitott labor 2019. október 4.

2019. október 4-én több mint ötven diák részvételével idén is megtartottuk a „Nyitott labor” nevű laborfoglalkozásunkat. A diákok látványos biológiai, kémiai kísérletekben vettek részt interaktív módon, saját maguk végezhetek olyan kísérleteket, mint például az égő kéz, az oxigén kimutatása, a jód szublimálása, a keményítő kimutatása, az elektrolízis burgonyában, különböző kémiai reakciókat mutattak ki papíron, és lehetőségük volt mikroszkópozni is. Több iskolából érkeztek érdeklődő tanulók és szülők: a Belvárosi Általános Iskolából, a József Attila Általános Iskolából, a Szent Orsolya Iskolaközpontból és a Kocsola Általános Iskolából.

Biofal tisztítása

A Tesco áruház mellett iskolánk egy kis csapata, mely 10.d osztályos tanulókból állt, részt vett  a biofal tisztításában. Vékonyabb ágak vagdosása, szemétszedés, fű gereblyézése volt a feladatuk.

2019.04.12 - Szakmák Éjszakája Laborfoglalkozás

 

A Szakmák Éjszakája keretén belül a természettudományos laboratóriumban látványos kémiai és biológiai kísérleteket végezhettek az ide látogató tanulók, akik a dombóvári Belvárosi Általános Iskolából, a József Attila Általános Iskolából és a Kaposszekcsői Általános Iskolából érkeztek, összesen 25 fő.

Laborfoglalkozás - Fémes kísérletek - 2019.02.14.

A fenti címmel meghirdetett laborfoglalkozást tartottunk a természettudományos laboratóriumban több általános iskola diákjai részére. A fémes kísérletek mellett mikroszkópos vizsgálatokat is végezhetek a tanulók. Kristályzárványok, növényi szövetek, valamint élőflórás baktériumok kimutatásával foglalkoztak a diákok.

A kísérletek elvégzésében iskolánk diákjainak egy kis csoportja segített.

:: További képek ::

Kutatók éjszakája 2018. szeptember 28.

Pénteken este 18:00 órától 21:30 percig iskolánk tanulói részt vettek a Kutatók Éjszakáján, amit a Kaposvári Egyetem szervezett. Több programon vettünk részt, ahol tanulóink látványos és szórakoztató kémiai kísérleteket végeztek: Játék a színekkel, miért világít a TONIC, forró jég, füstölgő víz, puskapor égése, füstbomba készítése, valamint a mikrobák világáról szereztek ismereteket.

Orchidea farm és energia park látogatás

Iskolánk 11. évfolyamos tanulóival tanulmányi kiránduláson vettünk részt június 12-én, a Kaposszekcsőn található bioetanol üzemben és a mellette található orchidea farmon. A létesítmény dolgozói bemutatták nekünk az ipari célra készült alkoholgyártás folyamatát és az erre épülő biogáz működését. A környezetbarát módszer célja csökkenteni a fosszilis energiahordozók felhasználását, ezzel is védve környezetünket az utókor számára. Ez után a biogázzal fűtött üvegházakban nevelt orchideákat tekintettük meg, amelyeket bizonyos üzletláncokban DBD Orchidea felirattal értékesítenek is.  A különböző színekben pompázó virágok felüdülést nyújtottak a rekkentő hőségben.

Laborfoglalkozás 2018. február 15.

Február 15-én laborfoglalkozást tartottunk a természettudományos laboratóriumban több általános iskola diákjai részére. Fizikai, kémiai és biológiai kísérletek mellett a diákoknak lehetőségük volt kipróbálni a molekuláris gasztronómiát, szenzorok működését is.

:: További képek ::

Laborfoglalkozás 2017.április 27.

2017. április 27-én a „Kísérletezzünk együtt” laborfoglalkozást tartottunk, amelynek központi témája a talaj volt. A diákok megvizsgálhatták a talaj összetételét, ph-ját, mésztartalmát, szerkezetét. Látványos kémiai kísérleteket végeztek, valamint tavaszi virágok szerkezeti felépítését vizsgálták. A foglalkozás jó hangulatban telt, a kísérletek elvégzésében iskolánk diákjai segítettek a szaktanárok mellett.

Laborfoglalkozás 2017. február 16., Kísérletezzünk együtt


2017. február 16-án több mint ötven diák részvételével idén is elindult a ’Kísérletezzünk együtt ’nevű laborfoglalkozásunk. A diákok látványos biológiai, kémiai kísérletekben vettek részt. Több iskolából érkeztek érdeklődő tanulók: Belvárosi Általános Iskola, József Attila Általános Iskola, Szent Orsolya Iskolaközpont, Kocsolai Általános Iskola, Kurdi Körzeti Iskola, Szakcsi Általános Iskola, Kaposszekcsői Általános Iskola.
 

Kísérletezzünk együtt

Immár harmadik éve, hogy minden második fél évben labor szakkört, illetve laborfoglalkozást tartunk a természettudományok iránt érdeklődő általános diákok részére. Szeretnénk minél több diákkal megismertetni a természetismereti tantárgyak sokszínűségét.